Margareta van Oostenrijk

Contact Elena Uitgeverij


Johan De Cock


In de geschiedschrijving over de Bourgondiërs in de Lage Landen is het verhaal van Margareta van Oostenrijk (1480-1530) meestal in de schaduw gebleven. Nochtans was zij voor de Nederlanden van grote betekenis.

Dit is het verhaal van een uitzonderlijke vrouw die erin slaagde haar eigen accent te leggen in een Europa dat door mannen werd gedomineerd. Haar leven was een opeenvolging van dramatische gebeurtenissen.

Gedurende twintig jaar regeerde zij als regentes en landvoogdes over de Nederlanden, eerst onder het gezag van haar vader keizer Maximiliaan en nadien van haar neef Karel V.

De oorlogszuchtige machtspolitiek die zij voerden strookte niet altijd met de belangen die Margareta voor de Nederlanden voor ogen had. Zij wilde vrede. Tijdens haar regeerperiode kenden de Nederlanden de overgang van het tijdperk van de Bourgondische vorsten en kwamen de Habsburgers
in hun plaats.

Dit boek geeft verder een unieke inkijk in de organisatie en de dagelijkse werking van de Bourgondische hofhouding en licht de sluier op over een van de grootste omkoopaffaires uit de Europese geschiedenis: de keizersverkiezing van Karel V, waarbij Margareta een actieve rol speelde.

Een interview met de auteur Johan De Cock:
Bekijk de uitgave

Reacties


Naast bestuurlijke perikelen biedt dit boek ook inzicht in de persoonlijkheid van Margaretha, gebaseerd op haar uitgebreide correspondentie. Een vlot geschreven en inhoudelijk sterk boek, met afbeeldingen in kleur en een literatuuroverzicht.

[J.H.M.J. Busio --- NBD BIBLION]

De chronologie, bibliografie en het handig register, vervolledigen deze bijzonder mooie en interessante uitgave, geschreven door een auteur met een opvallende vakkennis, gedrevenheid en een vlotte pen. Dit boek geeft een unieke inkijk in de organisatie en de dagelijkse werking van de Bourgondische hofhouding en licht de sluier op over een van de grootste omkoopaffaires uit de Europese geschiedenis, de keizersverkiezing van Karel V, waarbij Margareta een actieve rol speelde. Zeker lezen.

[Michel Dutrieue --- Stretto – Magazine voor Kunst, Geschiedenis, Filosofie, Literatuur en muziek ]

Een uitzonderlijk getalenteerde vrouw die haar eigen accent wist te leggen in een Europa dat werd gedomineerd door mannen. In het boek kan je ook heel wat nieuwe dingen over haar lezen die nog nooit eerder werden gepubliceerd.

[Sven Van Haezendonck – Gazet van Antwerpen]

Deze nieuwe vlot leesbare biografie verwerkt haar politieke en culturele activiteiten in een verhaallijn. Het geeft kleur aan dit mooi eerbetoon voor de onterecht minst bekende van de landvoogdessen over de Habsburgse Nederlanden.

[Harry Van Royen ---- G-Geschiedenis magazine ]

Met een glimlach vol respect luisteren we vol spanning naar dit passioneel verhaal over aartshertogin Margareta van Oostenrijk. We keken en zagen dat het goed was, vol uitstraling en professionele afwerking verpakt in een parel van een boek.

[Eric Creve – Borrelend & bruisend oud en nieuw Mechelen]

Ik heb enorm genoten en kon het boek moeilijk opzij leggen. Ik werd meegezogen in het verhaal en de tijdsgeest van Margareta. Een grote, grote pluim voor de auteur Johan De Cock. Proficiat aan de drukkers van Antilope-De Bie voor de prachtige uitwerking. Het smaakt naar nog !

[Erik Wildiers]

Eindelijk krijgen we terug een volwaardige biografie. Een verdienste van Johan De Cock die zich als geen ander heeft vastgebeten in het leven van de landvoogdes.

[Jan Smets – Mechelen Blogt]

ik heb net uw boek gelezen over Margareta van Oostenrijk en ik ben er echt ondersteboven van. Wat een prachtig boek!!! U legt deze toch niet makkelijke materie op een zeer eenvoudige manier uit zodat het voor iedereen te begrijpen is. Het is lang geleden dat ik nog eens zo'n prachtig boek gelezen heb. Ik wil u hierbij heel hard feliciteren, hopelijk mogen er nog veel zo'n pareltjes volgen.

[Katrien Van Hoecke]

Mechelaar Johan De Cock leefde omzeggens drie jaar lang aan de zijde van Margareta van Oostenrijk (1480-1530) die gedurende twintig jaren landvoogdes was van de Lage Landen. Hij bracht het levensverhaal van een van de meest opmerkelijke en zelfstandige vrouwen uit onze geschiedenis. Het resultaat is een lijvig boek vol boeiende verhalen en levendige illustraties.

[Veerle Deknopper - Tijdschrift Tertio]

Overigens wil ik u ook feliciteren met de mooie uitgave van het boek.

[Prof. dr. Van den Broecke, MD, PHd]

Ik wou graag even zeggen hoeveel plezier ik beleefd heb aan dat boek over onze Margareta. Ik vreesde even voor een soort opstel van een oud-leraar, maar dat is het niet. Ik vind het levendig geschreven, met genoeg smeuïge details om het voor iedereen interessant te houden.

[Annick Bocklandt [Boekhandel De Zondvloed Mechelen]]

Het boek levert niet alleen een gedetailleerd overzicht van het persoonlijke en politieke leven van deze opmerkelijk sterke dame, maar biedt ook een mooi inkijk in het reilen en zeilen aan het Mechelse hof

[Peter Thoelen – Eos advies]

Colofon

Tekst © Johan De Cock
Vormgeving en omslagontwerp: Luc Van Hoeylandt
Druk: Antilope De Bie / Duffel
Wettelijk depot: D/2021/13.706/2
Isbn: 9789463883764
NUR: 680
Trefw.: Geschiedenis Algemeen

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/1/1/3/uitgeverijelena.be/httpd.www/boek.php on line 82

Vorige