Léon Bocquet

Contact Elena Uitgeverij


Léon Bocquet: (°Marquillies 11/08/1876 - +Parijs 04/06/1954) was een Frans schrijver, poëet en journalist.
Hij stamde uit een landbouwersfamilie maar werkte zich op tot intellectueel. Hij studeerde in een Vlaams college en vervolledigde zijn studies aan de Universiteit in Lille (Rijsel).
In 1900 stichtte hij in Lille het tijdschrift Le Beffroi (Ons Erfdeel in het Nederlands taalgebied) dat de aandacht vestigde op het intellectuele en artistieke Frans-Vlaanderen. Hierin gaf hij onbekend talent een kans en voerde zelfs propaganda voor de Vlaamse taal.
In 1903 huwde hij Marie-Thérèse Cussac.
In 1906 installeerde hij zich in Parijs en schreef toen Les Cygnes Noirs, een poëtisch werk.
In 1910 schreef hij nog een poëtisch werk: Les Branches Lourdes.
Door deze twee werken verwierf hij bekendheid in zijn milieu en werd verkozen tot Vice-president van de Vereniging voor Dichters. Hij schreef verschillende romans o.a. Le Fardeau des Jours, dat als zijn meesterwerk beschouwd wordt.
In 1921 leidde hij het tijdschrift La Renaissance d'Occident à Bruxelles. Hij was lid van verschillende academies, o.a. van de Academie van dichters.
Hij was Ridder in het Erelegioen, Officier van het Openbaar Onderwijs, Ridder in de Leopoldsorde, Officier in de Belgische Kroonorde, Commandeur van de Menselijke Verdienste van Genève, Gouden Medaille van de Renaissance Française.
Hij vond het echter jammer dat hij nooit werd uitgenodigd om lid te worden van de Académie Française.
Toen hij in 1954 in Brugge de weduwe Hosten-Verlende bezocht vertelde hij dat zijn begrafenis tot in de puntjes was geregeld. Zijn lijkpak hing klaar, zijn kist was uitgezocht. Hij had twee bustes laten maken, één in steen en één brons voor op zijn grafsteen en hij wilde niet begraven worden in Marquillies maar in Wicres bij zijn zus.
Zijn wensen werden verwezenlijkt en zijn bronzen buste prijkt op zijn graf.

(Een meer uitgebreide biografie en bibliografie is opgenomen in het boek)

Contact: margareta.vanmaele@telenet.be

Kleindochter van Ernest Hosten, hertaler
en samensteller van het boek: 'Diksmuide 1914, de doodstrijd van een stad'

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/1/1/3/uitgeverijelena.be/httpd.www/auteur.php on line 49

Vorige