Ernest Hosten

Contact Elena Uitgeverij


Ernest Hosten was het eerste kind van Emile Hosten en Céline Depuydt. Hij zag het levenslicht op 1 oktober 1882 in Diksmuide. Hij was de oudste van 12 kinderen en begon zijn carrière in de handel.
Toen hij amper 24 was, werd hij tewerkgesteld als stadssecretaris door Basile Baert, burgemeester van Diksmuide.
In 1907 volgde hij zijn vader op als secretaris-archivaris van de stad. Hij publiceerde de oude documenten en geschriften in de plaatselijke kranten.
Op 25 februari 1907 stichtte hij samen met zijn vriend Ernest Baert, notaris en zoon van Basile Baert, de «Banque Baert & Hosten - Dixmude». Op 21 juni 1910 stichtten zij samen de «Bank van Poperinghe» met een kapitaal van 1.000.000 goudfrank.
Op 6 mei 1911 trad Ernest Hosten in het huwelijk met Marguerite Verlende (°Lo 20 juli 1892 - +11 juni 1985) en zij vestigden zich in Diksmuide.
Op 17 oktober 1914 vertrok Marguerite met de kinderen en de familie Verlende vanuit Lo richting Frankrijk waar ze terecht kwamen in Wimereux, Pas-de-Calais, aan de Opaalkust. Vanuit Diksmuide vluchtte Ernest hen ijlings achterna op 21 oktober 1914. Na een maand moesten ze verhuizen en vonden een woning in Veulettes, Seine-Maritime, Haute-Normandie. In december 1914 vond hij werk als secretaris van de stad Veulettes maar ging op zoek in Parijs naar interessanter werk.
Vanaf 1 september 1915 begon hij als archivaris in de Archives Nationales de Paris.
In 1916 werd het boek «L'Agonie de Dixmude» geschreven samen met Léon Bocquet, uitgegeven bij Librairie Jules Tallendier.
Dankzij de literaire vorm die Léon Bocquet er aan gaf werd dit werk door de Académie Française met de Furtado-prijs bekroond. Het boek had zo'n succes dat het in 1928 heruitgegeven werd. In 1918 publiceerde hij met Léon Bocquet in Parijs en Brussel «L'Epopée Sénégalaise» waarin de daden van de Franse Senegalese troepen geschetst werden tijdens de belegering van Diksmuide van 18 oktober tot 10 november 1914.
Op 13 april 1919 moest hij voor een zitting van de Diksmuidse gemeenteraad naar Brugge waar hij een huis kocht voor de familie die naar België zou terugkeren in de zomer van 1919. Op 1 juli 1919 vestigden ze zich in Brugge.
Niettegenstaande al zijn werk stelde hij veel geschiedkundige studies op. In de «Emulation» publiceerde hij een grondige studie over de oudst bewaarde gemeentelijke rekeningen van Diksmuide.
Hij schreef meerdere artikels in samenwerking met zijn vriend en schoonbroer Egide Idesbald Strubbe over oude Brugse schilders. Hij publiceerde een geschiedkundige studie over Bakelandt, over het verslag van Van Hese over de periode van de Franse Revolutie in Brugge en verhalen van Franse reizigers in Brugge (1930).
Hij overleed in de nacht van zondag op maandag
op 19 december 1932.

(Een meer uitgebreide biografie en bibliografie is opgenomen in het boek)

***

Contact: margareta.vanmaele@telenet.be

Kleindochter van Ernest Hosten, hertaler
en samensteller van het boek: 'Diksmuide 1914, de doodstrijd van een stad'

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/1/1/3/uitgeverijelena.be/httpd.www/auteur.php on line 49

Vorige